Kontakt +387 63 475 765 | +387 63 815 017 info@udruga-stecak.com Posjetite nas na društvenim mrežama

ZAHVALA SVIMA ZA DOSADAŠNJU SURADNJU I POZIV ZA PRIJAVU ZA 5. IZBOR NAJLJEPŠE HRVATICE U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrvatska matica iseljenika započeli su aktivnosti oko organizacije Pete revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja će se održati početkom srpnja 2018. u Tomislavgradu. 

Projekt Četvrte revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji uspješno je realiziran uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad. 

Svima koji su pomogli organizaciju i dali potporu dosadašnjim susretima mladih Hrvatica iz raznih zemalja Europe srdačno zahvaljujemo. 

Zainteresiranim mladim Hrvaticama izvan Republike Hrvatske želimo uputiti poziv da se prijave za sudjelovanje na Petoj reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji u 2018. godini.

 

Foto: Andrea Radman, najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske za 2017. 

U KARMELU SV. ILIJE ODRŽANA IZLOŽBA HRVATSKIH DJEVOJAČKIH NOŠNJI I KONCERT AKADEMSKOG ZBORA CONCORDIA DISCORS IZ ZAGREBA

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” i Samostan – duhovni centar “Karmel sv. Ilije” organizirali su večeras izložbu fotografija “Hrvatske djevojačke nošnje u Europi i svijetu i koncert akademskog zbora “Concordia discors” Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Iako je bio najavljen i doček Betlehemskog svjetla, nije održano zbog kasnijeg prijenosa svjetla iz Beča.

Pokrovitelji ovoga događaja su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Ministarstvo financija HBŽ, Skupština HBŽ i općina Tomislavgrad.

U prepunoj dvorani Karmela sv. Ilije posjetitelji su nepunih sat i pol uživali u prekrasnim skladbama hrvatskih i svjetskih autora a potom u razgledavanju 29 fotografija hrvatskih djevojačkih nošnji u Europi i svijetu koje su djevojke nosile na protekla četiri izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji koji se održavaju upravo u Tomislavgradu.

NAJLJEPŠA HRVATICA U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH ZA 2017. JE ANDREA

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizirale je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u razdoblju od 27. lipnja do 2. srpnja 2017. godine četvrtu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.
 
Projekt se održao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.
 
Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.
 
U Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu sinoć je održana završna večer 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.
 
Na početku programa predstavili su se članovi 12 povijesnih postrojbi iz BiH i Republike Hrvatske. Uz domaćina, Hajdučku družinu Mijata Tomića okupljenoj publici predstavljeni su Gradska Straža iz Bakra, Trenkovi panduri iz Požege, Keglevićeva straža Kostel iz Pregrade, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Karlovačka građanska garda, Kliški Uskoci, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Zrinska garda iz Čakovca, Gospićka garda Vukovi, Dubrovački trombunjeri, Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.
 
U prosudbenom povjerenstvu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik „Večernjeg lista“ za BiH, Ivan Miloloža, poduzetnik, Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije
 
Po izboru posjetitelja Facebook stranice Udruge „Stećak“ MISS fotogeničnosti je Antonija Bašić iz Bosne i Hercegovine. Nagrađena je replikom naušnica iz Grboreza, iz okolice Livna, iste ovakve nosi i Angelina Jolie, a nagradu joj je uručio Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.
 
Druga pratilja je Nina Vidović iz Njemačke. Nagrađena je replikom srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela, u okolici Tomislavgrada, a nagradu joj predala izaslanica Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospođa Ivana Perkušić, zamjenica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.
 
 
Prva pratilja je Tajna Croatia Marić Laglois iz Australije. Nagrađena je replikom srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine, u okolici Sanskog Mosta, a nagradu joj je predao Tugomir Čuljak, savjetnik u kabinetu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, dr. Dragana Čovića.
 
Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH za 2017. je Andrea Radman, Švedska. Nagrađena je replikom ogrlice i narukvice iz 10. do 12. Stoljeća iz Višića u okolici Čapljine. Dar je uručila Borjana Krišto zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
 
Sve djevojke i njihova pratnja dobile su na dar knjigu kolumna Joze Pavkovića, glavnog i odgovornog urednika Večernjeg lista za BiH u kojoj su sabrane kolumne o društveno političkom, kulturnom i nacionalnom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i po cijelomu svijetu.
 
Gospođa Marija Perić, svim djevojkama darovala je po jednu torbu Lovely bags.
 
Općina Tomislavgrad darovala je svakoj djevojci autohtono domaće kupinovo vino.
 
Udruga Naša baština darovala je 4 monografije Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad svim pobjednicama.

Voditelj večeri je bio je Frano Ridjan a u glazbenom dijelu nastupio je Marko Bošnjak.

Foto: Davor Đikić/ Studio Relive
 
 
 

DJEVOJKE POSJETILE POČITELJ A U MOSTARU IH PRIMIO HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

 

Nakon što su se jučer okupile u Karmelu sv. Ilije na Buškome jezeru, gdje će boraviti do 2. srpnja, sudionice 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH posjetile su danas Počitelj, gdje je tijekom prijepodneva djevojake u narodnim nošnjama fotografirao poznati bosanskohercegovački fotograf Jasmin Fazlagić. Iako su fotografiranje pratile visoke temperature djevojke su strpljivo čekale završetak cijeloga posla. Nakon toga u ovome starome hercegovačkome gradu upriličen je svečani prijem kod načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića, kojemu je nazočio i Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, koji je kolegi Vidiću zahvalio na dočeku i gostoprimstvu koje je općina Čapljina upriličila za djevojke i njihove pratilje.  Primanju je, uz predstavnike Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske  kulture u BiH "Stećak", nazočila i Snježana Jurišić, iz Hrvatske matice iseljenika, kao drugoga organizatora ove manifestacije.

Potom je u Mostaru upriličen svečani prijem u Uredu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, kojega su sudionice na ulasku u dvoranu pozdravile starom tradicijskom pjesmom iz Baranje. Dr. Čović se potom rukovao i upoznao sa svim sudionicama i njihovima pratiljama, čestitavši organizatoru na organizaciji jedne ovakve kulturne manifestacije koja kroz povezivanje Hrvata iz svih krajeva svijeta skrbi na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Izrazio je također žaljenje zbog nemogućnosti sudjelovanja na finalnoj večeri 1. srpnja, istodobno obećavši dolazak iduće godine u Tomislavgrad na ovu manifestaciju.

Djevojke će sutra posjetiti Livno (muzej Gorica) a prekosutra Sarajevo.

 

NA FINALNOJ VEČERI 1. SRPNJA NASTUPIT ĆE MARKO BOŠNJAK

Na finalnoj večeri 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske,1. srpnja 2017 godine, u Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu nastupit će popularni Marko Bošnjak.

Program započinje u 19 sati.

Ulaz je slobodan.

Svi ste dobro došli!

 

 

 

Iz galerije