Kontakt +387 63 475 765 | +387 63 815 017 info@udruga-stecak.com Posjetite nas na društvenim mrežama

NAJLJEPŠA HRVATICA U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH ZA 2017. JE ANDREA

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizirale je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u razdoblju od 27. lipnja do 2. srpnja 2017. godine četvrtu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.
 
Projekt se održao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.
 
Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.
 
U Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu sinoć je održana završna večer 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.
 
Na početku programa predstavili su se članovi 12 povijesnih postrojbi iz BiH i Republike Hrvatske. Uz domaćina, Hajdučku družinu Mijata Tomića okupljenoj publici predstavljeni su Gradska Straža iz Bakra, Trenkovi panduri iz Požege, Keglevićeva straža Kostel iz Pregrade, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Karlovačka građanska garda, Kliški Uskoci, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Zrinska garda iz Čakovca, Gospićka garda Vukovi, Dubrovački trombunjeri, Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.
 
U prosudbenom povjerenstvu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik „Večernjeg lista“ za BiH, Ivan Miloloža, poduzetnik, Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije
 
Po izboru posjetitelja Facebook stranice Udruge „Stećak“ MISS fotogeničnosti je Antonija Bašić iz Bosne i Hercegovine. Nagrađena je replikom naušnica iz Grboreza, iz okolice Livna, iste ovakve nosi i Angelina Jolie, a nagradu joj je uručio Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.
 
Druga pratilja je Nina Vidović iz Njemačke. Nagrađena je replikom srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela, u okolici Tomislavgrada, a nagradu joj predala izaslanica Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospođa Ivana Perkušić, zamjenica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.
 
 
Prva pratilja je Tajna Croatia Marić Laglois iz Australije. Nagrađena je replikom srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine, u okolici Sanskog Mosta, a nagradu joj je predao Tugomir Čuljak, savjetnik u kabinetu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, dr. Dragana Čovića.
 
Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH za 2017. je Andrea Radman, Švedska. Nagrađena je replikom ogrlice i narukvice iz 10. do 12. Stoljeća iz Višića u okolici Čapljine. Dar je uručila Borjana Krišto zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
 
Sve djevojke i njihova pratnja dobile su na dar knjigu kolumna Joze Pavkovića, glavnog i odgovornog urednika Večernjeg lista za BiH u kojoj su sabrane kolumne o društveno političkom, kulturnom i nacionalnom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i po cijelomu svijetu.
 
Gospođa Marija Perić, svim djevojkama darovala je po jednu torbu Lovely bags.
 
Općina Tomislavgrad darovala je svakoj djevojci autohtono domaće kupinovo vino.
 
Udruga Naša baština darovala je 4 monografije Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad svim pobjednicama.

Voditelj večeri je bio je Frano Ridjan a u glazbenom dijelu nastupio je Marko Bošnjak.

Foto: Davor Đikić/ Studio Relive
 
 
 

DJEVOJKE POSJETILE POČITELJ A U MOSTARU IH PRIMIO HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

 

Nakon što su se jučer okupile u Karmelu sv. Ilije na Buškome jezeru, gdje će boraviti do 2. srpnja, sudionice 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH posjetile su danas Počitelj, gdje je tijekom prijepodneva djevojake u narodnim nošnjama fotografirao poznati bosanskohercegovački fotograf Jasmin Fazlagić. Iako su fotografiranje pratile visoke temperature djevojke su strpljivo čekale završetak cijeloga posla. Nakon toga u ovome starome hercegovačkome gradu upriličen je svečani prijem kod načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića, kojemu je nazočio i Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, koji je kolegi Vidiću zahvalio na dočeku i gostoprimstvu koje je općina Čapljina upriličila za djevojke i njihove pratilje.  Primanju je, uz predstavnike Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske  kulture u BiH "Stećak", nazočila i Snježana Jurišić, iz Hrvatske matice iseljenika, kao drugoga organizatora ove manifestacije.

Potom je u Mostaru upriličen svečani prijem u Uredu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, kojega su sudionice na ulasku u dvoranu pozdravile starom tradicijskom pjesmom iz Baranje. Dr. Čović se potom rukovao i upoznao sa svim sudionicama i njihovima pratiljama, čestitavši organizatoru na organizaciji jedne ovakve kulturne manifestacije koja kroz povezivanje Hrvata iz svih krajeva svijeta skrbi na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Izrazio je također žaljenje zbog nemogućnosti sudjelovanja na finalnoj večeri 1. srpnja, istodobno obećavši dolazak iduće godine u Tomislavgrad na ovu manifestaciju.

Djevojke će sutra posjetiti Livno (muzej Gorica) a prekosutra Sarajevo.

 

NA FINALNOJ VEČERI 1. SRPNJA NASTUPIT ĆE MARKO BOŠNJAK

Na finalnoj večeri 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske,1. srpnja 2017 godine, u Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu nastupit će popularni Marko Bošnjak.

Program započinje u 19 sati.

Ulaz je slobodan.

Svi ste dobro došli!

 

 

 

4. REVIJA TRADICIJSKE ODJEĆE I IZBOR NAJLJEPŠE HRVATICE U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizira u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u razdoblju od 27. lipnja do 2. srpnja 2017. godine četvrtu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

U Reviji i natjecanju sudjeluje 27 djevojka iz 21 zemlje (Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Čile, Italija, Kosovo, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Paragvaj, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska).

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini djevojke će posjetiti Mostar i nazočiti prijemu koji za njih priređuje dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda.

U starom gradu Počitelju bit će upriličeno službeno fotografiranje svih djevojaka u narodnim nošnjama.

Uoči početka programa održat će se i svojevrsno prednatjecanje, glasovanje za najfotogeničniju djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji. Udruga „Stećak“ je na svojoj Facebook stranici https://izbornajljepsehrvatice.shortstack.com/QzmBPF objavila fotografije svih djevojaka koje su se prijavile za natjecanje. Djevojka koja osvoji najveći broj glasova na Facebook stranici bit će proglašena najfotogeničnijom Hrvaticom u narodnoj nošnji  i pridružit će se trima najljepšim djevojkama u hrvatskoj narodnoj nošnji koje će proglasiti stručni žiri tijekom svečanoga finalnoga programa 4. Revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Glasovati možete od 15. lipnja u 12 sati do 1. srpnja u 12 sati.

Finalna večer je u subotu 1. srpnja s početkom u 19.00 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu.

U prigodnom programu u finalnoj večeri nastupiti će Marko Bošnjak i hrvatske počasne povijesne postrojbe iz RH i BiH.

Voditelj programa na završnoj večeri je Frano Ridjan.

Medijski pokrovitelji su Večernji list za BiH, Radio Tomislavgrad i portali tomislavcity i tomislavnews.

Udruga Stećak

ZAHVALA SVIM ČLANOVIMA I SURADNICIMA UZ PRIGODNU ČESTITKU

Udruga „Stećak“ na kraju 2016. iskreno zahvaljuje svojim članovima i suradnicima na svemu što su učinili u očuvanju i promicanju tradicijske kulture. Osobito zahvaljujemo institucijama koje su bile pokrovitelji ili podupiratelji naših projekta.

Četvrte dane čipkarstva Bosne i Hercegovine – Dijalog žena ispričan nitima realiziran je uz financijsku pomoć i pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Zahvaljujemo i pokrovitelju 3. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji i podupiratelju rada Udruge "Stećak" gosp. dr. Draganu Čoviću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Uz financijsku pomoć

Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,
Vlade Hercegbosanske županije
Općine Tomislavgrad
HT Mostar

realiziran je projekt 3. Revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Kod redovitog rada pomoglo nam je ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres.

Svima želimo čestit Božić i sretnu novu 2017. godinu.

 

 

 

 

 

Iz galerije