Održani Dani sv. Ante u Grabovici – pod pokroviteljstvom gospodina Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Dobre pripreme urode dobrim rezultatom, proslavom blagdana zaštitnika Župe Grabovica 13. lipnja završeni i Dani sv. Ante u Grabovici koji su održani pod pokroviteljstvom gospodina Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Dane sv. Ante je, 9. lipnja, službeno otvorila gospođica Željana Zovko, zamjenica pokrovitelja i članica državnog povjerenstva za suradnju sa UNESCO-m. Istu večer je održana Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji u Bosni i Hercegovini. Između 32 djevojke pobjedu odnijela Ana Marija Tomić iz Kraljeve Sutjeske. Prva pratilja je bila Ivana Kljajić iz Dervente a druga Kristina Sušac iz Čapljine. Sve tri djevojke su osvojile vrijedne nagrade i priliku da predstavljaju Hrvatice iz BiH na Svehrvatskom natjecanju u Slavonskome Brodu sljedeće godine.

 

 

Drugi dan Dana sv. Ante, nakon mise trodnevnice pod kojom su i pjevali, predstavu Poncije Pilat Mire Gavrana izveli zborovi Franjevačke teologije iz Sarajeva. Predstavu na otvorenome pred sami kraj prekinula kiša, međutim publika je ostala oduševljena izvedbom naših gostiju, te ih nagradila velikim pljeskom.

 

 

Treći dan Dana sv. Ante, pod misom pjevao župni zbor Župe Prisoje, a poslije mise, Folklorni ansambl Turopolje, koji je prije par godina proglašeni najboljim folklornim ansamblom u Europi, priredio koncert ispred župne crkve u Grabovici. Svi koji su imali priliku gledati i slušati koncert, ostali su oduševljeni raznolikošću i bogatstvom turopoljskih nošnji, plesova i pjesme.

 

 

Četvrti dan, nakon mise na kojoj su prikazali dio svojih vokalnih sposobnosti, koncert pod nazivom „Zemlji dida moga“ u Eco-selu Grabovica izveli Sandra Bagarić, Đani Stipaničev i Darko Domitrović koji su nakon koncerta sudjelovali u paljenju svitnjaka na groblju Gromila iznad Eco-sela Grabovica.

 

 

Dani sv. Ante službeno završili 13. lipnja, danom zaštitnika župe. Nakon mise koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Juraj Jezerinac, mnoštvo gostiju uživalo u narodnom veselju, seoskoj olimpijadi i sportskim aktivnostima koje su bile upriličene na taj dan.