Održan program Sretan Božić Filipini – sretan Božić San Roque

Akcija pomoći malome ribarskome selu na Filipinima okupila dobre ljude iz Zagreba, Splita, Livna i Tomislavgrada.

 

 

 

 

U petak i subotu na Buškome jezeru održana humanitarna akcija:

Sretan Božić Filipini – sretan Božić San Roque – pod pokroviteljstvom Vlade Hercegbosanske županije, ministra znanosti, obrazovanja, kulture i športa g. Petra Galića, načelnika Općine Tomislavgrad Ivana Vukadina i Eco-sela Grabovica,

Povod za ovu akciju bila je CNN-ova reportaža o malome ribarskome selu, čiji su stanovnici u tajfunu ostali bez svega. Nakon gledanja te reportaže, i njihovih uzaludnih pokušaja da u jednome starome hladnjaku pokušaju uloviti nešto ribe, Udruga Stećak i Karmel sv. Ilije su odlučili pomoći.

Humanitarni program je počeo u petak u Eco-selu Grabovica nastupom Akademskog zbora zagrebačkoga filozofskog fakulteta Concordia discors. Ovaj zbor, koji redovito osvaja nagrade za najbolji u Europi, je svojom izvedbom svjetovnih skladbi oduševio sve posjetitelje akcije, koji su svoju darežljivost pokazali na aukciji slika od kojih je većinu darovalo Eco-selo Grabovica. Prodano je svih 14 slika, a nakon koncerta i aukcije smo uživali u večeri i druženju.

 

 

 

Sutradan, nakon što su studenti dan proveli u obilasku Tomislavgradske bazilike i muzeja, gdje su gvardijanu poklonili krunicu, i muzeja i džamije u Livnu, u Karmelu sv. Ilije mogli smo ponovno slušati, ovaj puta sakralni koncert Concordia discorsa i pjevačkoga zbora iz Podhuma. Ovu večer su posebnom učinili izviđači iz Splita, koji su donijeli Betlehemsko svijetlo koje već 4 tjedna putuje iz Betlehema, preko Beča, do Splita, pa sve do Buškoga jezera. Ova tradicija koja traje već 27 godina predstavlja svjetlo ljubavi i pomirenja, te je već drugu godinu kroz cijelu Europu našla put i do Karmela sv. Ilije.
Na obe humanitarne večeri posjetitelji su mogli kupiti ručno rađeni božićni nakit, koje su izradila djeca osnovnih škola iz Prisoja, Grabovice, Kazaginca i Stipanjića. Gosti su sami mogli odrediti cijenu nakita, te dati onoliko koliko mogu. Posebnu gestu je napravio ravnatelj srednje ekonomske škole u Livnu Miroslav Ćurić, koji je uz pomoć svojih učenika već tjedan dana skupljao priloge te ih u subotu predao ocu Zvonki Martiću.

 

 

 

Ovoj večeri je, između ostalih, nazočila i gđica. Željana Zovko, savjetnica predsjedavajućega u Vijeću ministara BiH g. Vjekoslava Bevande i g. Petar Galić, ministar znanosti, obrazovanja, kulture i športa HBŽ.

Na obje večeri, od ukupno 14 prodanih slika skupljeno je 4.200 KM. Kada tome dodamo prihod od ulaznica, uplata na bankovne račune, kupljenoga božićnog nakita i ostalog, dođemo do jedne značajne brojke koja će svakako dobro doći djeci sela San Roque. Akcija se nastavlja do 8.1.2014., te sve do tada svi oni koji žele mogu ubaciti svoj prilog u kutije koje se nalaze u crkvama, ili pak na račun:

Naznaka: „Za pomoć djeci Filipina“
Karmel sv. Ilije, Samostan-duhovni centar
80240 Tomislavgrad
Zidine b.b.
ŽR. 3382302200455627

Ili na devizni račun
IBAN: BA393380604816828273
SWIFT: UNCRBA22

UniCredit Bank
Brigade kralja Tomislava bb
80240 Tomislavgrad
Bosna i Hercegovina