NAJAVA: Izložba “Nematerijalna kulturna baština u Federaciji BiH”

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” organizira izložbu pod nazivom “Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine”.
 
Na izložbi će kroz tekst, fotografiju, video materijale i pojedine predmete biti predstavljeno dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine koju je izradilo Federalno ministarstvo kulture i sporta. To su: konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izradu grnčarije u Liješevu, običaj košenja u Kupresu, gangu, polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke, muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja „U tri“ u Usori i skokove sa Starog mosta u Mostaru.
Eksponati na izložbi su iz Entografske zbirke Samostana-duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada.
 
Otvaranje izložbe je 19. lipnja/juna 2018. u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. 
 
Pokrovitelj izložbe je Federalno ministarstvo kulture i sporta.