NAJLJEPŠA HRVATICA U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH ZA 2018. JE MARTINA ROMIĆ IZ SRBIJE

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizirala je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u razdoblju od 3. srpnja do 7. srpnja 2018. godine petu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Projekt se održao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

U Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu 6. srpnja je održana završna večer 5. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH za 2018. je Martina Romić iz Vojvodine (Srbija). Nagrađena je replikom ogrlice i narukvice iz 10. do 12. stoljeća iz Višića kod Čapljine. Dar joj je uručio Dejan Vanjek, savjetnik i izaslanik hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

Po izboru posjetitelja facebook stranice Udruge „Stećak“ miss fotogeničnosti je Danica Vinčec. Nagrađena je replikom naušnica iz Grboreza, iz okolice Livna, a nagradu joj je uručio potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

Prva pratilja je Klara Jamić iz Njemačke. Nagrađena je replikom srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine, u okolici Sanskog Mosta, a nagradu joj je uručila Ivana Perkušić, izaslanica državnoga tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Drugom pratilja proglašena je Noemi Molnar iz Mađarske. Nagrađena je replikom srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela, u okolici Tomislavgrada, a nagradu joj predao Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

U prosudbenom povjerenstvu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik „Večernjeg lista“ za BiH, Ivan Miloloža, poduzetnik, Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije.

U prigodnom svečanom programu nastupio je Miroslav Škoro i vokalna skupina „Korijeni“ iz Milwaukeeja (SAD).