NAJLJEPŠA HRVATICA U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH ZA 2019. JE IVANA-ANA VLASICI IZ RUMUNJSKE

Ulicama Tomislavgrada prodefilirali su danas pripadnici petnaest počasnih povijesnih postrojbi iz BiH i Republike Hrvatske. Krenuli su od spomenika prvome hrvatskome predsjedniku dr. Franji Tuđmanu do spomen obilježja u središtu grada gdje su, zajedno s predstavnicima općine Tomislavgrad, položili vijenac i upalile svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskoga rata. Potom su nastavili mimohod do Ulice bana Kulina gdje je održana smotra i prijavak domaćinu, općinskome načelniku Ivanu Vukadinu, nakon čega su spustili i prodefilirali Trgom gange i hajdučke družine, burno pozdravljeni pljeskom okupljenoga mnoštva. Napomenimo kako se istovremeno na trgu održavao i Sajam domaćih proizvoda “Korpa Tomislavgrada” i “Pleternička korpa”

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, izaslanik predsjednika Vlade RH Nikola Mažar (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje), načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora, koji je trg svečano proglasio otvorenim.

Svečanu vrpcu presjekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, grada koji s kojim je Tomislavgrad ostvario odličnu suradnju i uz čiju je nemjerljivu pomoć projekt prekogranične suradnje „Kulturna ruta bećarca i gange“ ocijenjen je kao najbolji i financiran s najviše EU sredstava (ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura, a 85 posto je financiran iz Programa Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora ).

Molitvu za blagoslov trga izrekao je fra Gabrijel Mioč.

Završetkom svečanosti otvorenja uslijedio je izlazak na pozornicu i predstavljanje 22 djevojke iz 15 zemalja svijeta: Perua, Norveške, Slovačke, Italije, Srbije, BiH, Paragvaja, Mađarske, Austrije, Argentine, Norveške, Crne Gore, Kosova, Njemačke, SAD.

U prosudbenom povjerenstvu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik „Večernjeg lista“ za BiH, popularni pjevač Mate Bulić i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije.

Najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan RH proglašena je Ivana-Ana Vlasici iz Rumunjske.

Prva pratilja je Kinga Deniza Dancs iz Mađarske, dok je  druga pratilja Leslie Marjory Samokic Quiquia iz Perua.

Po izboru posjetitelja facebook stranice Udruge „Stećak“ miss fotogeničnosti je Eva Tadić iz Austrije.

Djevojkama su nagrade uručili gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, općinski načelnik Ivan Vukadin, predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić, izaslanik predsjednika Vlade RH Nikola Mažar te predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora dr. Dragan Čović. Nagrađene su replikom naušnica iz Grboreza iz okolice Livna, replikom srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela, replikom srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine, u okolici Sanskog Mosta, replikom ogrlice i narukvice iz 10. do 12. stoljeća iz Višića u okolici Čapljine.

U zabavnom dijelu nastupili su Žanamari i Mario Perčić a nakon proglašenja pobjednica čitav program završio je velikim vatrometom.