NAJAVA: Peti dani čipkarstva Bosne i Hercegovine – Dijalog žena ispričan nitima

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizira Pete dane čipkarstva Bosne i Hercegovine – Dijalog žena ispričan nitima 2020. godine pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Ovogodišnji program prilagođen je trenutnoj situaciji zbog pandemije uzrokovane virusom COVID – 19. Udruga „Stećak“ i u ovim novonastalim uvjetima želi nastaviti aktivnosti oko popularizacije i očuvanja umijeća izrade čipke, kao dijela nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini organizirajući izložbu pod nazivom Bosanskohercegovačke čipke  iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije.

Otvaranje izložbe je u subotu, 20. lipnja 2020. u 18:30 sati u Kulturno informativnom centru u Tomislavgradu.

Ovom multimedijalnom izložbom Bosanskohercegovačke čipke iz etnografske zbirke „Karmel sv. Ilija“ uz čipke kao samostalne predmte fokus je na čipkama koje su dio ukrasa odjevnih predmeta.

Čipke koje će biti izložene izrađenu su različitim čipkarskim tehnikama poznatim u Bosni i Hercegovini, a to su: keranje, rasplet, priplet i pletena necana čipka.

Ovo je po prvi puta da se na jednom mjestu prikazuju sve četiri čipkarske tehnike iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.