NAJLJEPŠA HRVATICA U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2020. GODINU JE IVANA GLAVIĆ IZ KANADE

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirala je  u Tomislavgradu 10. srpnja 2020. Sedmu reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Specifičnost ovogodišnje manifestacije je njeno online održavanje, zbog globalne opasnoti od pandemije korona virusa, dok je zbog epidemioloških preporuka samo manji dio gledatelja (samo sa prostora Hercegbosanske županije) mogao biti izravno na Trgu gange i hajdučke družine.

Na ovogodišnjoj reviji i izboru sudjelovale su 23 djevojke iz 15 zemalja. Inače, cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Projekt se održao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Federalnoga ministarstva kulture i sporta, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Na samome početku okupljene je pozdravio općinski načelnik Ivan Vukadin, a putem interneta okupljene su pozdravili predstavnica Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH Žana Ćorić, te Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Po izboru posjetitelja facebook stranice Udruge „Stećak“, ukupno njih preko osamnaest tisuća, miss fotogeničnosti je Petra Anić iz Posušja (BiH).

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH za 2020. je Ivana Glavić iz Kanade (Ontario). Prva pratilja je je Angela Miljak iz Južnoafričke Republike, dok je drugom pratiljom proglašena Annamaria Bunoza iz Austrije.

U prosudbenom povjerenstvu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista (izdanje za BiH), poduzetnik Ivan Miloloža, te Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije.

Svaka djevojka će dobiti torbicu Lovely bags i jednu od vrijednih replika a riječ je replici naušnica iz Grboreza iz okolice Livna, replici ogrlice i narukvice iz 10. do 12. stoljeća iz Višića kod Čapljine, replici srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine u okolici Sanskog Mosta i replici srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela iz okolice Tomislavgrada.

Na reviji je nastupila i ženska pjevačka skupina iz Bukovice s odličnom gangom a program je vodio Frano Ridjan.