Udruga „Stećak“ organizirala je drugi susret likovnih umjetnika pod nazivom „Zemlja kralja Tomislava  – Ususret tisuću i stotoj obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju“. Predvođeni dvojicom dekana likovnih akademija, Tomislava Buntaka, iz Zagreba, i Svetislava Cvetkovića, iz Širokog Brijega, umjetnici su tijekom svoga boravka na području općine Tomislavgrad još jednom obišli područje Duvanjskog polja snimajući fotografije, radili skice koje će koristiti u izradi slika na temu krajolika i dogovarali se o konkretizaciji aktivnosti vezanim za dovršetak projekta.

U središtu zanimanja umjetnika u pripremi za interpretaciju krajolika bili su lokaliteti vrha i podnožja Liba, Mandina Gradina i Ilijina Gradina, u Stipanićima.

U pripremi skica i fotografija za buduće završne radove slikara i kipara kao dio projekta razmatrala se ideja o uređenju spomen područja oko jezera Rudnik između Borčana i Kongore. Središte ovoga projekta bilo bi arhitektonsko-umjetničko uređenje jezera sa središtem postavljanja prijestolja, uređenje kupališta i šetnice oko jezera.

Dogovoren je i završni susret svih sudionika ovoga projekta krajem travnja i početkom svibnja iduće godine kada bi se okupili svi sudionici koji nisu sudjelovali na dosadašnje dvije kolonije.

Umjetnike je tijekom njihovog boravka na području Tomislavgrada primio Ivan Buntić, načelnik općine razgovarajući o realizaciji cijelog projekta. Uz načelnika susretu su nazočili i Petar Galić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i Ivica Šarac, pomoćnik načelnika.

Sve navedene aktivnosti izrade slika duvanjskog krajolika, kiparskih i land art radova bili bi predstavljeni na zajedničkoj izložbi 2025. godine u raznim mjestima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Drugi susret umjetnika na ovoj koloniji realiziran je uz financijsku pomoć općine Tomislavgrad.

Foto:

Jasmin Fazlagić