MONA BANDOV IZ SAD-a PROGLAŠENA NAJLJEPŠOM HRVATICOM U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2023. GODINU

Završena je “Deseta revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske”. Za titulu najljepše ove godine natjecala se 21 djevojka iz 14 zemalja.

Mona Bandov iz SAD-a proglašena je najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske za 2023. godinu.

Prva pratilja je Giulia Verdat iz Italije, dok je lentu druge pratilje ponijela Malina Nadinić iz Argentine.

Najfotogeničnijom djevojkom proglašena je Vivien Lašković iz Mađarske, s osvojenih 26 499 glasova na društvenoj stranici Udruge Stećak.

Ovogodišnja prosudbena komisija bila u sastavu: Marija Perić, Josip Muselimović, Jozo Pavković, Ivan Miloloža i Petar Galić.

U ime organizatora Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatske matice iseljenika prisutne je pozdravio Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

U ime domaćina općine Tomislavgrad Ivan Buntić, načelnik općine.

U ime pokrovitelja nazočnima su se obratili Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika gosp. Zvonka Milasa, iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U ime pokrovitelja dr. Dragana Čovića, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora obratila se gospođa Sanja Vlaisavljević, ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Pobjednice su dobile vrijedne nagrade – replike tradicijskoga nakita i torbice.

Udruga „Stećak“ zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj projekt. Ponajprije, zahvaljujemo svim sudionicama na njihovom sudjelovanju. Velika hvala i našim pokroviteljima. Među njima je ove godine i Biograd na Moru koji je uz financijsku pomoć osigurao i dvodnevni boravak sudionica u njihovom gradu. U općini Klis i Splitsko dalmatinskoj županiji organizirali su jednodnevni susret djevojaka s njihovim predstavnicima. Za ovaj posjet posebno zahvalnost dugujemo gosp. Anti Ćaleti, iz splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika.

Projekt smo realizirali i uz financijsku pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.