Održani Drugi dani čipkarstva u Bosni i Hercegovini

Druge dane čipkarstva u Bosni i Hercegovini – Dijalog žena ispričan nitima organizirala je Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” – pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ i supokroviteljstvo zaklade Hrvatska kuća.

Gosti Dana bile su čipke iz Hrvatske s UNESCO-ve liste svjetske nematerijalne kulturne baštine. Na ovoj manifestaciji susrele su se čipkarice iz sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine. Kroz predstavljanje svojih radova čipkarice su izmjenile svoja iskustva i vještine, međusobno se upoznale i rade na razvijanju međuetničkog i međureligijskiog dijaloga, prenose svoja znanja na mlađe generacije i rade na očuvanju kulturne baštine. Ove godine prikazane su sve tri hrvatske čipkarske tehnike (Pag, Hvar i Lepoglava) s UNESCO-ve liste svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Posljednji dan manifestacije, uz z izložbu organiziran je i kratki program uz sudjelovanje ansambla Biseri iz Lepoglave, etnogrupe Zahumlje iz Trebinja, pučkih pjevača iz Oštre Luke i Bukovice i plesača s otoka Paga.