Otvorena izložba nematerijalna kulturna baština Hrvata u Bosni i Hercegovini iz etnografske zbirke u Karmelu sv. Ilije

Izložba nematerijalna kulturna baština Hrvata u Bosni i Hercegovini iz etnografske zbirke u Karmelu sv. Ilije otvorena je 29. travnja 2022. godine u Galeriji Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu.

Ova multimedijalna izložba uz fotografije Jasmina Fazlagića, umjetničkog fotografa, obogaćena je video materijalom na kojemu su razni oblici pjevanja, plesanja i umijećima izrade karakterističnim za stare obrte. Na izložbi se mogu vidjeti i razni predmeti izrađeni starim tehnikama, kao što su: potkovana jaja iz Kreševa, čipkarski radovi, glazbeni instrumenti i drugi predmeti.

Na izložbi su predstavljena i druga kulturna dobra iz nematerijalne baštine Hrvata u BiH poput usmene tradicije i izražavanja (govor u okolici Orašje i Bosanskog Šamca, usmena predaja o krunjenje kralja Tomislava na Duvanjskom polju), umjetnost izvođenja (sviranje uz tamburu, šargiju i violinu, seoski polifoni oblik pjevanja „u tri”, pjevanje uz tepsiju), društvene prakse (hodočašće Gospi Olovskoj, pohod Divi Grabovčevoj), rituali i svečani događaji (ljubljenje križa i Isusovog groba u Oštroj Luci i Boku, običaj blagoslova polja), znanje i prakse vezane za tradicionalne obrte (potkivanje jaja u Kreševu, kovanje željeza u okolici Vareša) i drugi elementi.

 

U ime Kulturnog informativnog centra, domaćina izložbe, prisutne je pozdravila Danijela Papić, ravnateljica ove institucije.

Prisutnima se obratio i o. Zvonko Martić, autor izložbe, koji je zahvalio i domaćinima, gostima i svima koji su pomogli organizirati ovu izložbu.

Otvaranju izložbe nazočili su i Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad, Stipan Šarac i Petar Galić, zastupnici u Federalnom parlamentu, Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta u vladi Hercegbosanske županije.

Izložbu je otvorio Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije naglašavajući važnost ovakvih projekta i upoznavanjem s prošlošću kako bismo mogli razumjeti sadašnjost i kulturna dobra prenijeli budućim generacijama.

Na otvaranju izložbe nastupili su Kulturno-umjetničko društvo Linđo iz Neuma, HKUD „Ognjišta” Lug-Brankovići iz Žepča i ženska skupina Gangašica iz Bukovice pored Tomislavgrada. Organizatori su bili Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak” i KIC Tomislavgrad.

Izložba je organizirana u okviru projekta „Istraživanja i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini” uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva kulture i sporta.
 
 
Foto: Željka Mihaljević