MONA BANDOV, DJEVOJKA LIVANJSKIH KORIJENA, NAJLJEPŠA HRVATICA U NARODNOJ NOŠNJI: Imam diplomu s Berkeleyja, a intenzivno učim i hrvatski! Očevim Livnom se ponosim

 

U livanjskoj narodnoj nošnji zablistala je djevojka čiji je izgled kombinacija Bosne i Hercegovine, i u pravom smislu riječi jer Livno svi vole svojatati, te Tajlanda, zemlje hramova, ukusne hrane i nasmijanih ljudi, a onda i Amerike, u kojoj je rođena i u kojoj živi, gdje se izgradila kao osoba, pritom stalno učeći o svojim ponosnim korijenima. Ona je Mona Bandov, najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji koja je pobijedila u jubilarnom 10. izboru koji organiziraju Udruga “Stećak” i Hrvatska matica iseljenika.

Tečan hrvatski

S Monom smo tim povodom i razgovarali, a iako smo očekivali da ćemo morati na engleskom jeziku postavljati pitanja, Mona perfektno govori i hrvatski. Za početak je pitamo kakav je osjećaj biti najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji. – Ponosna sam na sve koji su sudjelovali i predstavljali svoju djedovinu. Mislim da je vrlo važno naučiti više o tome odakle dolazite. Osjećam se jako ponosno što predstavljam Livno – priča nam. Otac joj je Livnjak, a majka Tajlanđanka, što je zanimljiva kombinacija, a Mona nam govori kako su se upoznali u zrakoplovu dok su putovali iz Kalifornije u Kanadu i tako se rodila ljubav. U očevu Livnu svake je godine. – Ovdje posjećujem svoju obitelj svake godine. Ovdje je vrlo mirno. Ljudi su jako topli i ljubazni – kaže nam Mona. Također, uhvati vremena posjetiti i Tajland. Ipak, Livno joj je više u srcu jer je na Tajlandu svakih nekoliko godina. Pričamo o gradovima iz kojih dolaze njezini roditelji, pa o Americi u kojoj živi, a na pitanje gdje joj je najljepše, daje nam diplomatski odgovor. – Sva su ta mjesta jednako važna jer su dio mog identiteta – naglašava ova mlada i uspješna djevojka kojoj i fakultet ide izvrsno. Neumorna je u obrazovanju, a koliko je vezana uz hrvatske prostore, potvrđuje i činjenica da intenzivno uči hrvatski jezik. – Imam diplomu iz javnog zdravstva i znanosti o podacima s UC Berkeley. Preselila sam se u Zagreb na godinu dana na intenzivni tečaj hrvatskog jezika. Ove godine planiram započeti magistarski studij – otkriva nam Mona. Pitamo je i o životnim uzorima, a ona bez dvojbi odgovara: – Roditelji su mi uzori. Naučili su me voljeti unatoč razlikama – ističe u razgovoru za Večernji list. Kao najljepša Hrvatica koja dolazi izdaleka poslala je i važnu poruku o zajedništvu koje mora biti istaknuto. – Zajedništvo je važno za snagu našeg društva. Bilo da ste iz dijaspore, rođeni u Hrvatskoj ili imate bilo kakve hrvatske korijene, važno je da jedni drugima pristupamo raširenih ruku – naglasila je u razgovoru za Večernji list. Dugo godina Livno nije imalo nikoga tko bi nosio narodnu nošnju ovog kraja, a onda se pojavila Mona, čiji su korijeni iz Bandovljeva Dola u Vidošima, a koja je to s ponosom učinila. I ne samo to, nego je svojom ljepotom, šarmom i elokventnošću osvojila žiri i publiku, koji su je u najvećem broju podržali da bude izabrana za najljepšu. I njezina priča dokaz je uspješnosti izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji i Revije tradicijske odjeće koju se proteklih dana s ponosom nosilo na manifestaciji.

Cilj manifestacije je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH prethodilo je fotografiranje djevojaka u okolici Vranskoga jezera na jednom obiteljskom gospodarstvu, a održana je i Revija tradicijske odjeće ispred zgrade Gradske uprave u Biogradu na Moru, gdje su natjecateljice s ponosom predstavile svoje prekrasne narodne nošnje te oduševile publiku svojom elegancijom i ljepotom.

Fantastično ozračje

Organizirano je isto tako zajedničko fotografiranje na tvrđavi Klis, što je bio poseban trenutak za stvaranje uspomena i dokumentiranje njihova sudjelovanja u reviji. Uistinu, 10. izbor protekao je u fantastičnom ozračju, a ostaje nada da će i dalje Udruga “Stećak” i Hrvatska matica iseljenika s jednakim žarom i strašću pristupiti budućim projektima i izborima koji slijede u njihovoj organizaciji. A Livno, nakon uspješnih Dalića, Šukera, braće Kovač, Mate Rimca…, ima se još kime ponositi, a to je Mona Bandov.

 

VEČERNJI LIST BiH

Udruga “Stećak” još jednom zahvaljujem pokroviteljima Desete revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske: gosp. Draganu Čoviću, predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora u BiH,  Središnjem državnom ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvu znanosti, prosvjete kulture i sporta Hercegbosanske županije, Gradu Biogradu i općini Tomislavgrad.

Projekt Desete revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske je realiziran uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, prosvjete kulture i sporta Hercegbosanske županije, Grada Biograda i općine Tomislavgrad.